Verovering van Afrika

Rond 1800 trokken de eerste blanke ontdekkingsreizigers de binnenlanden van Afrika in. Daar was onder invloed van de islam een bloeiende cultuur en handel tot stand gekomen. Vele andere ontdekkingsreizigers wilden de christelijke beschaving verspreiden in de gebieden ten zuiden van de Sahara. Vaak werden de ontdekkingsreizigers teleurgesteld, doordat de inwoners van Afrika geen belangstelling voor bekeringen hadden. Dat kwam doordat de regering van Europese landen geen steun wilden bieden. Na 1880 wilden de regering van de Europese landen wel steun bieden

De Conferentie van Berlijn

In de tweede helft van de negentiende eeuw was Duitsland een land in opkomst. Duitsland wilde dat er een ruzie zou ontstaan tussen de twee grootmachten: Engeland en Frankrijk. Duitsland wilde daar zelf dan van profiteren. Bismarck was de leider van Duitsland en in 1884 riep hij een conferentie bijeen in Berlijn. Bismarck wilde zelf ook stukken in Afrika hebben dus hij bedacht om spelregels op te stellen voor de verdeling van Afrika. De afspraak was dat je pas een kolonie echt had veroverd als het door je leger was bezet. De Engelsen en Fransen begonnen meteen zoveel mogelijk gebieden te veroveren waardoor ze elkaar in de weg stonden. Bismarcks plan om de Engelsen en de Fransen tegen elkaar op te zetten was prima gelukt want Duitsland had ondertussen ook flink wat gebieden in Afrika veroverd.

Boerenoorlog

Het zuidelijkste puntje van Afrika (Kaapstad) was al in 1625 door Nederland overgenomen. Kaapstad groeide uit tot een belangrijke havenstad, bevolkt door allerlei verschillende mensen. De Nederlandse boeren, die buiten de stad woonden, hadden een geheel eigen levensstijl en spraken hun eigen taal.

In 1806 kwam ,de door de Hollanders gestichte Kaapkolonie, onder Brits gezag. De
Republiek der Verenigde Nederlanden was namelijk veroverd door Napoleon. De Britten veranderden  alle wetten waar de Nederlandse boeren helemaal geen behoefte aan hadden. Er begon een enorme strijd tussen het ‘onverslaanbare`Engeland en een ‘paar boeren`. Deze  oorlog hadden de boeren zelfs gewonnen. Er begonnen Boerenrepublieken te bestaan: Transvaal, Natal en Oranjevrijstraat.  Deze trokken verder in het binnenland van Zuid-Afrika.

Toen in dit gebied goud werd ontdekt trokken de Britten naar de Boerenrepublieken toe en was hier de rust weg. Opnieuw kwamen de boeren in verzet, maar dit keer met minder succes. De Britten wonnen en namen de hoofdsteden in bezet.

Afrika

De chaotische verdeling van Afrika had grote gevolgen. In 1900 bestond Afrika uit nog maar 40 landen. Zelfs de oninteressantste plekken werden ingenomen, beter had je ze zelf in je bezit dan dat iemand anders er mee aan de haal ging.

De Europeanen haalden grondstoffen uit Afrika zoals goud, ivoor, cacao, koper en rubber. De export van de goedkope Europese producten naar Afrika zorgde ervoor dat veel Afrikaanse ambachtslieden werkloos werden.

Ook pogingen van missionarissen en zendelingen om de bevolking te bekeren zijn vaak gelukt. Door betere verbindingen en medicijnen bereikten zij de bevolking gemakkelijker en hadden ze een grotere kans om te overleven in de binnenlanden van Afrika.

Toch heeft de kolonisatie er voor gezorgd dat het land Afrika een grote puinhoop werd qua verdeling en bestuur. En dat is  helaas  nog steeds het geval.

Maak jouw eigen website met JouwWeb